Om Hjältehelgen

Hjältehelgen är en upplevelsehelg på Umeå Energi arena där rörelserikedom och rörelseglädje för alla med funktionsvariation är främsta fokus. Hjältehelgen arrangeras av Hjälteföreningen i samarbete med Umeå kommun, näringslivet och föreningslivet.

Helgen inleds på fredagen med Hjälteloppet, en hinderbana som är anpassad för alla, även personer som är rullstolsburna. Alla får såklart en medalj efter loppet då denna helg handlar om att alla kan bli hjältar.

På lördagen är det Hjältarnas dag, en prova-på-dag med en rad olika aktiviteter såsom klättervägg, showdown (“bordtennis” för synskadade), mattcurling och en hel del annat att prova på.

Helgen avslutas med glitter och glamour i form av Hjältebanketten som hålls på Umeå Folkets Hus. Njut av en god middag, mingla och prata om helgens alla upplevelser och hinder som besegrats.

Under helgen kommer även träningsprofiler kända från TV att finnas på plats.

Om du som företagare eller privatperson vill vara med och stötta Hjältehelgen så kan du kontakta oss här.

Upplägg

Bakgrund

Bakgrunden till arrangemanget är en gemensam vilja att utveckla det Hjältelopp som genomfördes 2017 och lockade ett 70-tal deltagare. Målet var att skapa en upplevelsehelg samt göra Umeå till nationell förebild i frågan om rörelserikedom för gruppen med funktionsvariationer.

Målgrupp för evenemanget är alla med olika funktionsvariationer som vill påbörja sin träningsresa eller som genom regelbunden träning kämpat och visat vilja att lyckas överträffa alla stereotypa föreställningar om vad man kan uppnå.

Rörelserikedom, rörelseglädje och Uttervägens Hjältar har varit inspirationskälla till att Hjälteloppet är just ett terräng- och hinderlopp.

  • Hjälteloppet är ett terräng- och hinderlopp över ca 2 km med 15-20 hinder/utmaningar längs vägen.
  • Loppet avslutas med ett gatulopp med träningsprofiler kända från TV.
  • Ingen tidtagning kommer att ske och alla deltagare tar den tid de behöver på sig för att fullfölja banan.
  • Alla deltagare får ett startkit, en goodie-bag och en nummerlapp.
  • Alla deltagare vinner en medalj och får ett diplom.
  • Alla deltagare blir fotograferade under loppet. Ett fylligt bildspel visas under middagen.
  • Funktionärer kommer att finnas som hjälper alla deltagare längs banan.
  • För deltagare som är rullstolsburna eller av andra anledningar har svårt att genomföra banan finns parallell alternativ bana.

Hitta

Omklädningsrum och toaletter

Omklädningsrum finns i Umeå Energi arena. Där finns möjlighet för ombyte före och efter loppet samt toaletter. Till vänster herr och till höger dam. 

Parkering

Finns framför Umeå Energi arena Vatten, båda dagarna.

Buss

Linje 2 och 7 går förbi arenan. Det tar cirka 15 minuter att promenera från Vasaplan till området. 

Banan

Start och målgång är inne på fotbollsarena. Starten är på framsidan av Energi Arena, förbi aktivitetsparken upp mot Gammliaskogen. Där tar man vänster och springer, går eller rullar förbi baksidan av fotbollshallen. Det finns volontärer vid varje hinder. Sedan springer man ner mot arenan igen. Där möts man både av Pirater samt Gladiatorerna och andra tv kändisar. 

Målgång

Här får alla medalj samt en goodiebag. Alla är välkomna att stanna och heja på sina kompisar. 

Förtäring

Det finns lite gott att köpa på området, vill man ha stadigare lunch rekommenderar vi lunchlåda.